Overslaan en naar de inhoud gaan

Bemiddeling/mediation

Geschillen kunnen worden opgelost zonder naar de rechter te stappen. Indien u het geschil niet zelf kunt oplossen, kunt u ook overwegen gebruik te maken van een methode voor alternatieve geschillenbeslechting, zoals bemiddeling/mediation.

Bemiddeling/mediation kan worden omschreven als een gestructureerde procedure waarbij twee of meer partijen bij een geschil zelf op vrijwillige basis hun geschil trachten bij te leggen met de hulp van een neutrale en gekwalificeerde derde ('bemiddelaar/mediator'). Deze procedure kan door de partijen worden ingeleid of door een gerecht worden voorgesteld of gelast, of door de wet van een lidstaat zijn voorgeschreven.

Bemiddeling/mediation kan worden gebruikt om geschillen met een onderneming, een handelaar, uw werkgever of zelfs een familielid in uw eigen land of in het buitenland op te lossen.

Bemiddeling/mediation is meestal sneller en goedkoper dan een procedure voor de rechter.

EU-regels over bemiddeling

De Europese Unie bevordert actief methoden voor alternatieve geschillenbeslechting, zoals bemiddeling/mediation. De richtlijn bemiddeling/mediation is van toepassing in alle EU‑landen. De richtlijn heeft betrekking op bemiddeling/mediation in burgerlijke en handelszaken.

Bemiddeling in EU-landen

Bemiddeling/mediation bevindt zich in verschillende fasen van ontwikkeling in de lidstaten. Een aantal lidstaten hebben een uitgebreide wetgeving of procedurevoorschriften in verband met bemiddeling/mediation. In andere lidstaten hebben de wetgevende instanties weinig belangstelling getoond voor het reguleren van bemiddeling/mediation. Er zijn evenwel lidstaten met een solide cultuur op het gebied van bemiddeling/mediation die hoofdzakelijk op zelfregulering vertrouwen.

Gezinsbemiddeling

Informatie over een aantal kwesties met betrekking tot bemiddeling/mediation in familiezaken, inclusief grensoverschrijdende situaties, beginselen, kosten ...

Een technisch/inhoudelijk probleem melden of feedback geven op deze pagina