Sari la conținutul principal

Videoconferinţe

Videoconferințele transfrontaliere reprezintă o modalitate rapidă și eficientă de comunicare pentru autoritățile judiciare. Acestea sunt utilizate pentru audierea martorilor, a părților, a victimelor și a experților într-un mediu sigur. Videoconferințele au numeroase avantaje: pot reduce costurile, deplasările, impactul asupra mediului și durata procedurilor judiciare. De asemenea, acestea oferă o securitate sporită.

Informații generale

În ceea ce privește utilizarea videoconferinței în cauzele transfrontaliere, studiile au arătat că, din punct de vedere tehnic, sistemele de videoconferință utilizate în diferite state membre sunt interoperabile. În anumite state membre, echipamentele pentru videoconferință sunt disponibile la scară largă în instanțe. În lipsa obstacolelor tehnice, trebuie acordată o mai mare atenție procesului de sensibilizare a populației cu privire la utilizarea potențială a videoconferințelor, precum și creării instrumentelor practice de facilitare a videoconferinței.

Descriere generală a politicii

Noile tehnologii reprezintă o provocare la adresa modalităților tradiționale de desfășurare a procedurilor judiciare. De asemenea, noile tehnologii furnizează instrumente pentru îmbunătățirea eficienței, a flexibilității și a confortului tuturor celor implicați – instanțe, părțile la proces, precum și martori.

Obținerea de probe prin videoconferință

Rețeaua judiciară europeană în materie civilă și comercială (RJE în materie civilă) a elaborat un set de fișe informative care oferă informații practice privind normele, procedurile și facilitățile tehnice pentru videoconferințe între instanțele din diferite țări ale UE.

Manual

Prezentul ghid priveşte utilizarea echipamentului pentru videoconferinţe în cadrul procedurilor judiciare transfrontaliere din Uniunea Europeană. Acesta examinează aspectele organizaţionale, tehnice şi juridice ale utilizării tehnologiei pentru videoconferinţe. Mai mult, analizează utilizarea echipamentului în cadrul instanţelor şi al camerelor pentru martori, precum şi utilizarea echipamentului portabil. Orientarea se aplică în cazurile în care videoconferinţele sunt utilizate pentru orice parte a procedurilor judiciare, în special pentru obţinerea de probe din locaţii aflate la distanţă, în alte state membre UE.

Echipamente în țările UE

Din ce în ce mai mult, instanțele statelor membre sunt dotate cu echipamente pentru videoconferințe fie în sălile de ședință, fie în încăperile specifice pentru audierea martorilor sau a experților.

Raportați o problemă tehnică/de conținut sau trimiteți-ne comentarii referitoare la această pagină